dinsdag 16 december 2008

02. Piet Mondriaan


De Nederlandse kunstenaar Pieter Cornelis Mondriaan leefde van 1872 tot 1944. Hij groeide op in een streng calvinistisch milieu en kreeg zijn eerste schilderlessen van zijn oom Frits Mondriaan. Mondriaan behaalde de tekenaktes LO en MO en volgde daarna lessen aan de Rijksacademie van Amsterdam.In deze periode schilderde hij vooral landschappen in de trant van de Haagse school en de Amsterdamse school.

Na 1897 kwam Piet Mondriaan tot een meer persoonlijke stijl, waarvan de ontwikkeling zich stap voor stap heeft voltrokken. Hij verbleef enige tijd in Brabant en Overijsel. Mondriaan raakte geïnteresseerd in het werk van de divisionisten. Vooral de schilderijen die hij in Zeeland schilderde laten dit duidelijk zien.

Piet Mondriaan ging steeds meer over tot abstractie. Zijn ontdekkingsreis in de schilderkunst liep parallel met een zoektocht in zijn persoonlijk leven. In 1909 trad hij toe tot de Theosophische Vereniging. Deze stroming stelt de liefde voor de mens en het dier als zedelijk ideaal. In deze wereldbeschouwing spelen godsdienst, wijsbegeerte en occultisme een grote rol.
Geometrische schilderijenIn 1911 vertrok Mondriaan, na kennis te hebben gemaakt met het Franse kubisme naar Parijs. Drie jaar later keerde Mondriaan terug naar Nederland. In dat jaar ontstonden zijn eerste abstracte en geometrische schilderijen.
Mondriaan kwam in contact met Theo van Doesburg en Bart van der Leck. Voor het tijdschrift De Stijl droeg Mondriaan een aantal theoretische verhandelingen bij. Piet Mondriaan ontwikkelde een schilderstijl waarin alleen de kleuren rood, blauw en geel en de niet kleuren zwart, wit en grijs gebruikt werden. Alle andere kleuren werden verbannen. De composities werden op intuïtie, maar harmonieus en op afgewogen wijze samengesteld.
Parijs en Amerika.
Na de Eerste Wereldoorlog vertrok Piet Mondriaan weer naar Parijs, waar hij tot 1938 bleef. Naderend oorlogsgeweld deed hem besluiten om naar Londen en later Amerika te gaan.Piet Mondriaan overleed in februari 1944. Zijn laatste rustplaats werd begraafplaats "Cypress Hill Cemetery" in New York.

Geen opmerkingen: